Deratyzacja

Deratyzacja

Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa szczur – ratus i przyrostka de – usuwanie, niszczenie.
Jest to kompleks różnego rodzaju zabiegów, których celem jest zabezpieczenie przed gryzoniami obiektów i terenów oraz ostatecznie ich likwidacja.

Należy pamiętać, że taniej, łatwiej i bezpieczniej jest zapobiegać występowaniu gryzoni niż je zwalczać!!!!!

Deratyzacja przeprowadzana jest poprzez system monitorowania gryzoni, stacje gryzoniobójcze zewnętrzne (umieszczane wokół ogrodzenia i wokół zabezpieczanego obiektu) oraz stacje gryzoniobójcze wewnętrzne (w budynkach i pomieszczeniach gospodarczych).

Deratyzacja – nade wszystko, to zwalczanie za pomocą środków chemicznych, fizycznych lub biologicznych wszelkich szkodliwych gryzoni, najczęściej:
– zwalczanie gryzoni (szczury, myszy),
– ochrona posesji przed nornicami, kretami,
– wypłaszanie kun i kretów

Zwalczanie gryzoni odbywa się najczęściej preparatami w postaci:
• Granulatów
• Past
• Kostek
• Pyłów

Preparaty wykładane są w stacjach deratyzacyjnych (plastikowe, metalowe) lub wprowadzane bezpośrednio do nor. Stosowane przez nas środki do zwalczania gryzoni, wywołują śmierć gryzonia po upływie kilku dni od momentu zjedzenia. Dzięki temu pozostałe gryzonie nie kojarzą wyłożonej trutki z miejscem spożycia. Oczywiście po wykonanym zabiegu deratyzacji, wszystkie martwe osobniki znalezione przez nas są zbierane i utylizowane.
Dysponujemy również chwytaczami żywo łownymi, w których umieszcza się nietoksyczne przynęty (jest to mniej humanitarne).

Jesteśmy w trakcie wprowadzania zupełnie nowego i innowacyjnego chwytaka na gryzonie! W niedługim okresie zostanie on zaprezentowany i będzie on do Państwa dyspozycji, uzupełniając dotychczasową ofertę.

Rodzaje gryzoni-szkodników, przed którymi należy się zabezpieczyć lub ostatecznie zwalczyć z konkretnego obszaru:

• Mysz polna
• Mysz domowa
• Mysz zaroślowa
• Mysz leśna
• Badylarka
• Szczur śniady
• Szczur wędrowny
• Nornica ruda
• Karczownik ziemnowodny
• Darniówka
• Nornik zwyczajny ( polnik)
• Nornik bury
• Kret (szkodnik upraw)
• Inne

Podstawą jest prowadzenie w pełni profesjonalnego monitoringu aktywności gryzoni zgodnie z zasadami systemu HACCP.

Gryzonie są w stanie uszkodzić konstrukcje i wyposażenie budynków, zabudowań gospodarczych i magazynów. Niszczą warstwę izolacyjną pomieszczeń oraz uszkadzają przewody elektryczne i wodociągowe. W wyniku ich działalności wyniknąć mogą bardzo duże szkody, np. pożary lub zalania.

CIEKWAOSTKI


Gryzonie gryzą napotkane przeszkody ostrymi siekaczami, pokrytymi emalią twardą jak stal (5,5 w skali Moh’a). Szczur wędrowny gryzie z naciskiem 1.700 kg/cm2 i szybkością 1,5-6 ugryzień na sekundę.

Codziennie na świecie przybywa około 3,5 mln szczurów, z których każdy zjada dziennie 20 g pożywienia, wydala 20 grudek kału i pozostawia w żywności 16 ml moczu, zanieczyszczając około 30 kg produktu. Sto szczurów spożywa więcej niż tonę suchych produktów w ciągu roku, a 25 szczurów je tyle, ile jeden człowiek. W ciągu roku jedna para myszy domowej pozostawia tam, gdzie żeruje, ponad 10.000 grudek kału i prawie 2 litry moczu. Z tego względu gryzonie są przyczyną olbrzymich straty np. żywności.

W wielu krajach, importowane produkty żywnościowe są badane, czy były produkowane w „obecności gryzoni”. Produkty są zwracane eksporterom, jeśli stwierdzi się np. włoski z sierści gryzoni w czekoladzie lub w mące.

Gryzonie, a w szczególności szczury, przenoszą ponad 60 groźnych chorób, np. gorączkę szczurzą, leptospirozę (chorobę Weila), salmonellozy, dżumę, włośnicę.